Recently in Blue Duth Category

"Η φωνή του Δράκου"

| 0 TrackBacks
παπαδιαμάντης.jpgΚάνοντας κλικ εδώ θα βρείτε το διήγημα του Παπαδιαμάντη, "Η φωνή του Δράκου" (1904), το οποίο παρουσιάζει υψηλό (και νομικό) ενδιαφέρον. Οι συμμετασχόντες στην συνάντηση της 27. Απριλίου θα το αναγνωρίσουν. Όσοι θέλουν να εντρυφήσουν στο έργο αυτό (όπως και γενικότερα στο Παπαδιαμαντικό έργο), μπορούν να διαβάσουν το βιβλίο του Guy (Michel) Saunier, Εωσφόρος και Άβυσσος -Ο προσωπικός μύθος του Παπαδιαμάντη, εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2001, και εκεί σ. 107 επ.

Κάνοντας κλικ εδώ θα βρείτε την αναφορά στην μαρτυρία του Αλ. Βαμβέτσου στον Βιζυηνό, όπως την παραδίδουν οι Ήρκος και Στάντης Αποστολίδης στο Προλογικό Σημείωμα στο διήγημα του Βιζυηνού, Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας, εις: Γ.Μ. Βιζυηνός, Άπαντα τα Διηγήματα -Σχόλια: Ήρκου και Στάντη Ρ. Αποστολίδη, εκδόσεις: Τα Νέα Ελληνικά, Αθήνα 2013, σ. 279 επ.· η αναφορά ξεκινά στην σ. 279 στο τέλος, μετά τον εκθέτη 10. 

Κάνοντας κλικ εδώ θα βρείτε μια παλαιότερη ανάρτηση, επίσης σχετική με τον Παπαδιαμάντη.

Η αξία της γενικής αρνήσεως

| 0 TrackBacks
Ο δικαστής του Supreme Court Robert H. Jackson, παλιός γνώριμος της ιστοσελίδας μας έχει μείνει στην ιστορία, μεταξύ άλλων, για δύο ρήσεις του. Την πρώτη θα την βρείτε σε μια παλαιότερη ανάρτηση εδώ
Την δεύτερη, που σχετίζεται με την γενική άρνηση, θα την βρείτε σε μια απόφαση του Supreme Court των ΗΠΑ, κάνοντας κλικ εδώ: WATTS v. STATE OF IND.pdf (στην τέταρτη σελίδα, σημειωμένη με πορτοκαλί χρώμα).  

Η προσωρινότητα των ασφαλιστικών μέτρων

| 0 TrackBacks
Κάνοντας κλικ στους κατωτέρω συνδέσμους, θα βρείτε:


2. Το σχετικό άρθρο του Ιωάννου Πασσιά στο Νομικό Βήμα, υπό τον -κλασικό πλέον- τίτλο: Όπου το "προσωρινόν" γίνεται οριστικόν

3. Το επίσης σχετικό άρθρο του τότε Προέδρου του ΔΣΑ Ευάγγελου Γιαννόπουλου επίσης στο Νομικό Βήμα

4. Την επίσης σχετική με το θέμα πρόσφατη ΟλΑΠ 20/2015

Όλα τα ανωτέρω κείμενα σχετίζονται με το ζήτημα της προσωρινότητας των ασφαλιστικών μέτρων, ζήτημα αειθαλές και στασιαζόμενο σε νομολογία και θεωρία. 

Piero Calamandrei

| 0 TrackBacks
Calamandrei.jpg

Παραπλεύρως, ο Ιταλός νομομαθής Piero Calamandrei, Καθηγητής της Πολιτικής Δικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. 

O Calamandrei έγραψε το βασικό σύγγραμμα περί αναιρέσεως στην ιταλική βιβλιογραφία (La cassazione civile, δύο τόμοι, Milano - Torino - Roma 1920). 

Ο Calamandrei υπήρξε και πολιτικός. Για τους μη νομικούς έμεινε στην ιστορία κυρίως για το ποίημά του "Μνημείο στην ατιμία". Οι περιστάσεις που οδήγησαν στην σύνθεση του ποιήματος εξηγούνται στην ιστοσελίδα της ιταλικής Wikipedia (για τους αγγλομαθείς εδώ στην αγγλική έκδοση). Πληροφορίες περί του Albert Kesselring στον οποίο απευθύνεται το ποίημα θα βρείτε εδώ: Albert Kesselring.

Το ποίημα παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα μας, για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση (εξ όσων γνωρίζω):

 

Περί δικανικής πεποιθήσεως

| 0 TrackBacks
Rilke.jpgΣτην συνέχεια της αναρτήσεως θα βρείτε ένα ωραίο ποίημα του R. M. Rilke (σε πρωτότυπο και σε μετάφρασή μου).  

(Στο σκίτσο: R. M. Rilke)

Greeklish: Ο traditeuon, του traditeuontos

| 0 TrackBacks
Greeklish.pngΌπως βλέπετε παραπλεύρως, τα "greeklish" δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας, αλλά αρχέγονο και εγγενές στοιχείο πολυπολιτισμικότητας...  

Quiz: 
-Τι πραγματεύεται το παρακείμενο χωρίο; -Από πού προέρχεται;

Οι απαντήσεις προσεχώς στην ιστοσελίδα... 
Gebaeudeansicht_thumb_250.jpgΚάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την -πολύ γνωστή στο γερμανικό νομικό κοινό- απόφαση του Ειρηνοδικείου Moenchengladbach (στην φωτογραφία δεξιά) της 25.04.1991, που με εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο έλυσε σημαντικά δογματικά ζητήματα. 
Έναν εκτενή σχολιασμό της απόφασης θα βρείτε εδώ.
Borussia.jpg

Στην φωτογραφία αριστερά, ο άλλος λόγος για τον οποίο είναι γνωστή η γερμανική αυτή πόλη, εκτός φυσικά από την περίφημη ως άνω απόφαση του Ειρηνοδικείου της. 

Φάκελος "Αναστασία"

| 0 TrackBacks
AnnaAnderson.jpgΗ υπόθεση της Γερμανίδας Άννας Άντερσον (1896-1984), που ισχυριζόταν μέχρι τον θάνατό της ότι ήταν η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία, κόρη του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου του Β' (της δυναστείας Ρομάνωφ), ήταν από τις γνωστότερες αστικές υποθέσεις που απασχόλησαν την γερμανική νομολογία τον 20 αιώνα. 
Η υπόθεση ενέπνευσε και δύο υπερπαραγωγές της έβδομης τέχνης (1956 και 1997-η δεύτερη της Disney). Ευλόγως, αφού συγκεντρώνει και τα τρία στοιχεία που -κατά τον Σπύρο Μελά- είναι κατάλληλα να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού (τα δύο εξ αυτών είναι κατάλληλα και για πραγματογνωμοσύνη DNA).  
 
Η δικαστική πλευρά της υπόθεσης έκλεισε με την απόφαση του Γερμανικού Ακυρωτικού το 1970. Υπό αστικοδικονομικό πρίσμα, η απόφαση έχει ιδιαίτερη νομική σημασία αναφορικά με τις έννοιες του βάρους αποδείξεως και του μέτρου αποδείξεως στην πολιτική δίκη.  
 
Κάνοντας κλικ εδώ εδώ θα βρείτε ένα ενδιαφέρον νομικό κείμενο για την υπόθεση. 

Κάνοντας κλικ εδώ εδώ θα βρείτε ένα δημοσιογραφικό κείμενο του 1967 (από το περιοδικό Der Spiegel), πριν δηλαδή εκδοθεί η απόφαση του Ακυρωτικού. 

Κάνοντας κλικ εδώ: εδώ θα βρείτε την απόφαση του Ακυρωτικού από την επίσημη συλλογή. 

Στις φωτογραφίες, αριστερά: η Άννα Άντερσον, που ισχυριζόταν ότι ήταν η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία
BergmanAnastasia.jpgΔεξιά: η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, που υποδύθηκε την Άννα Άντερσον (που ισχυριζόταν ότι ήταν η Αναστασία) στην ταινία 'Αναστασία', ρόλο για τον οποίο κέρδισε και (το δεύτερό της) Όσκαρ α' γυνακείου ρόλου. 
Αναφορικά με τα ζητήματα που εθίγησαν στην διημερίδα για την πραγματογνωμοσύνη στις 16.03.2017, θα βρείτε στην παρούσα ανάρτηση τα ακόλουθα συμπληρωματικά στοιχεία:
 
1. Ενδιαφέρουσα ανάλυση του ιστορικού της υπόθεσης "Ampthill Peerage" θα βρείτε κάνοντας κλίκ εδώ 
2. Την σχετική δικαστική απόφαση μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή word κάνοντας κλικ  εδώ.
Anastasia.jpg
3. Κάνοντας κλικ εδώ, θα κατεβάσετε την απόφαση του Γερμανικού Ακυρωτικού (BGH), που είναι γνωστή ως απόφαση "Αναστασία"
Αριστερά: Η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας (1901-1918;)

Guinchard/Chainais/Delicostopoulos/Delicostopoulos et al., Droit processuel

| 0 TrackBacks
droit processuel9.jpg

La nouvelle (9e) edition du Droit processuel vient de paraitre chez Dalloz! 

Une equipe des processualistes les plus celebres sous la direction du Professeur Serge Guinchard suit -et en meme temps forme- l'evolution du droit processuel, tant en France qu' au monde.  


Veuillez agreer, Cher Professeur, mes remerciments les plus cordiaux et les exprimer a tous les collegues processualistes*.


*Pardonnez s.v.p. que des problemes du logiciel de codification empechent malgre moi l' utilisation des accents et donnent au texte une allure "derridienne"...   


Μόλις κυκλοφόρησε η ένατη έκδοση του Droit processuel, ενός μοναδικού έργου που προσεγγίζει το δικονομικό δίκαιο συνολικά, συγκριτικά και υπό το πρίσμα των θεμελιωδών χαρακτηριστικών του. 


Όπως πάντα, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Serge Guinchard (τον οποίο ευχαριστώ και από την θέση αυτή, όπως και όλη την συγγραφική ομάδα για την αποστολή του βιβλίου), στο έργο συμετέχουν και οι Έλληνες συνάδελφοι Κωνσταντίνος και Ιωάννης Δεληκωστόπουλος


Ως προς την αξία του έργου, φτάνει να πούμε ότι έχει κάνει εννέα εκδόσεις σε μόλις δεκαέξι έτη!  

  

Σ. Τσαντίνης, Δεδικασμένο και νομική αιτία

| 0 TrackBacks
324.jpg
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σάκκουλα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) η μονογραφία με τίτλο: 

Δεδικασμένο και νομική αιτία
-Αντικειμενικά όρια ιδίως επί συρροής αξιώσεων- 

που εγκαινιάζει την σειρά 

Δημοσιεύματα ΕΠολΔ 

Thumbnail image for ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.jpg
Κυκλοφόρησε η εξαιρετική διδακτορική διατριβή (ΑΠΘ) της κ. Αναστασίας Παπαδοπούλου με τίτλο: 

"Η συγκέντρωση των λόγων ανακοπής στην Αναγκαστική Εκτέλεση". 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

 
Κάνοντας κλικ εδώ, θα δείτε στο youtube το βίντεο της εισήγησής μου από την Επιστημονική Εκδήλωση που διοργάνωσε στις 20.01.2016 το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, με θέμα: 

"Υπάρχουν ορθές και εσφαλμένες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις;"


1:00 - 17:50 Καθηγητής Φ. Σπυρόπουλος
17:50 - Τέλος Επ. Καθηγητής Σ. ΤσαντίνηςΚ. Καλαβρός, Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

| 0 TrackBacks
CalavrosKPolD.jpgΣτην παρούσα έκδοση παρουσιάζεται ο νέος ΚΠολΔ, ο οποίος εφαρμόζεται από 1.1.2016.Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας παρουσιάζει αρκετές καινοτομίες και πολλές νέες διατάξεις. Οι βασικές του επεμβάσεις εντοπίζονται, ωστόσο, στη πρωτοβάθμια διαγνωστική δίκη της τακτικής διαδικασίας, στις ειδικές διαδικασίες και στην αναγκαστική εκτέλεση, οι οποίες αναλύονται στο εισαγωγικό σημείωμα. Επιπλέον στο κείμενο επισημαίνονται οι τροποποιήσεις του νέου νόμου, ενώ περιλαμβάνεται αναλυτικό λημματικό ευρετήριο.


Delikostopoulos.jpg

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σάκκουλα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) η μονογραφία του Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ιωάννη Δεληκωστόπουλου, 

 

Η αναζήτηση της αλήθειας στην πολιτική δίκη

Δικονομικοί μηχανισμοί και νέες διατάξεις του ΚΠολΔ.

 

Στην μονογραφία εξετάζονται συνολικά οι δικονομικοί μηχανισμοί ανεύρεσης της αλήθειας στην πολιτική δίκη. Aναλύονται τα ζητήματα της εμμάρτυρης απόδειξης, του βάρους απόδειξης, των ιατρικών εξετάσεων με τη μέθοδο DNA, της συντηρητικής απόδειξης, της επίδειξης εγγράφων, της δυνατότητας προσβολής ενός εγγράφου ως πλαστού, της λογοδοσίας, της αναψηλάφησης λόγω της χρήσης ψευδών αποδεικτικών μέσων και λόγω της ανεύρεσης νέου κρίσιμου εγγράφου, των αποδεικτικών συμβάσεων, της κατάχρησης δικαιώματος και του καθήκοντος αληθείας, τέλος, της τριτανακοπής λόγω κοινού δόλου ή συμπαιγνίας των διαδίκων. Γι' αυτά τα θέματα, επιχειρείται η δογματική αποτίμησή τους, αλλά και η αξιολόγηση του πώς λειτουργούν εν τοις πράγμασι στην έννομη σχέση που είναι η δίκη.

16.2.2106: Εισήγηση στην Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων

| 0 TrackBacks
EED LOGO.jpg
Την Τρίτη
16.02.2016
ώρα 8.00 μ.μ.
Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών 

και στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριάσεων της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, θα εισηγηθώ το ζήτημα: 

"Διάκριση πραγματικού και νομικού ζητήματος στο δίκαιο της αναίρεσης"

Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα όλων των προσεχών εισηγήσεων της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων. 

logo-gr.png

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ -

ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΤΣΟΥ

 διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση με θέμα:


«Υπάρχουν ορθές και εσφαλμένες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις;»

 Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, Ώρα 18:00, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (Ακαδημίας 60)

 

Ομιλητές:

Αθανάσιος Ράντος

Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

 

Κώστας Ρέμελης

Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

 

Φίλιππος Σπυρόπουλος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Σπυρίδων Τσαντίνης

Επ. Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

 Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, Επίτιμος Πρόεδρος Αρείου Πάγου

Απονομή Βραβείου "Δημήτρης Τσάτσος" (Οκτώβριος 2015)

| 0 TrackBacks
tsatsos-preis-Uebergabe.jpg* Παρουσίαση της απονομής του Βραβείου "Δημήτρης Τσάτσος" στον Ισπανό Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Βαρώνο Inigo Mendez de Vigo y Montojo (Οκτώβριος 2015) θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.
* Το βίντεο της τελετής απονομής θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.  
(Η προσφώνησή μου μετά το λεπτό 19:00). 
* Στον ίδιο σύνδεσμο θα βρείτε και το βίντεο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης (Podiumsdiskussion) που ακολούθησε. 
* Την ιστοσελίδα του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

* Στην φωτογραφία: στη μέση ο βραβευθείς Ισπανός πολιτικός και δεξιά ο Καθηγητής κ. Peter Brandt (γιος του παλαιού Καγκελαρίου της -τότε- Δ. Γερμανίας Willy Brandt).

Ν. Καζαντζάκης: Οξφόρδη - Καίμπριτζ

| 0 TrackBacks
kazantzakisimage.jpgΣε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης και με αφορμή την αναφορά στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Καίμπριτζ και την μεταξύ τους άμιλλα, θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ, το απολαυστικό σχετικό απόσπασμα από τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του Νίκου Καζαντζάκη (από το βιβλίο του "Ταξιδεύοντας, Αγγλία"· βλ. ιδίως σ. 159 στο τέλος). 

Καλή ανάγνωση! 


Ο ναπολεόντειος "Αστικός Κώδικας των Γάλλων"

| 0 TrackBacks
Stendhal.jpgΜετά την κυκλοφορία του μυθιστορήματος του Stendhal, Το Μοναστήρι της Πάρμας (1840), ο Honore de Balzac δημοσίευσε στην επιθεώρηση Revue Parisienne (25.09.1840) ένα εκτενές σχετικό άρθρο. Ο Stendhal απάντησε στον Balzac στις 30.10.1840 με επιστολή, στην οποία αναφέρεται (και μάλιστα δύο φορές) στον ναπολεόντειο αστικό κώδικα (1804) και στο πώς επηρεάστηκε από αυτόν κατά την συγγραφή. Παροιμιώδης έμεινε η εκεί περιεχόμενη αναφορά: 

"Συνθέτοντας Το Μοναστήρι, για να πάρω τον σωστό τόνο, διάβαζα κάθε πρωί δύο - τρεις σελίδες του Αστικού Κώδικα, ώστε να είμαι πάντα φυσικός

("En composant La Chartreuse pour prendre le ton, je lisais chaque matin deux ou trois pages du Code civil, afin d' etre toujours naturel").
Ολόκληρη την επιστολή μπορείτε να βρείτε κάντοντας κλικ εδώ.

Και μερικά παραδείγματα:  
-Το άρθρο 1382 του code civil, που αντιστοιχεί στο άρθρο 914 του ελλ. ΑΚ έχει ως εξής: "Tout fait quelconque de l'homme, qui cause a autrui un dommage, oblige celui par la faute duquel il est arrive a le reparer". 
-Το άρθρο 2279 (1η παρ.) του code civil, που αντιστοιχεί στην 1η παρ. του άρθρου 1110 του ελλ. ΑΚ έχει ως εξής: "Εn fait de meubles, la possession vaut titre". Η εμβληματική και επιγραμματική αυτή φράση ενέπνευσε το λεκτικό της ΑΚ 1110 (βλ. Μπαλή, Γενικαί Αρχαί, έκδ. 8, Αθήναι 1961, σ. 22· ο Μπαλής παραθέτει το κείμενο του code civil ελαφρώς διαφορετικά, παραλείποντας το "la" -όπως κάνουν όμως και πολλοί Γάλλοι- και θέτοντας "cas" αντί "fait"). 


dimakopoulou.jpg
Όσο για τις προσπάθειες εισαγωγής Αστικού Κώδικα στην Ελλάδα κατά τον 19. αιώνα βλ. την διδακτορική διατριβή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης της 

Χαρίκλειας Δημακοπούλου 
με τίτλο

"Η πορεία προς σύνταξιν Ελληνικού Αστικού Κώδικος"

Ακαδημία Αθηνών 
Αθήνα 2008 
(Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Πιτσάκης)

Website counter
Users Online