Recently in Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών Category

Essentialia negotii

| 0 TrackBacks
Για την έννοια των "essentialia negotii" βλ. αντί πολλών: Καράση, Γενικές Αρχές του Αστικού Δικαίου -Δικαιοπραξία Ι, Αθήνα - Κομοτηνή 1996, Β150 επ., σ. 186 επ.

Για την ετυμολογία της λέξης "negotium" (neg-otium) και την σχέση της λέξης με το "nego", κάντε κλικ εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Otium#cite_note-5 
Κάνοντας κλικ εδώ θα βρείτε τον ΚΑΝΟΝΙΜΟ (ΕΕ) 2016/1103 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 24ης Ιουνίου 2016 για τη θέσπιση ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της διεθνούς δικαιοδοσίας, του εφαρμοστέου δικαίου και της αναγνώρισης και εκτέλεσης αποφάσεων σε ζητήματα περιουσιακών σχέσεων των συζύγων. 


Ζητήματα δεδικασμένου

| 0 TrackBacks
Σε συνέχεια όσων αναφέρθηκαν θα βρείτε στους κατωτέρω συνδέσμους:

Καλύπτεται η ένσταση μείωσης υπέρμετρης ποινικής ρήτρας; ΑΠ 1652/2007

Ποιο είναι εντέλει το κριτήριο για να διαπιστωθεί αν μη προβληθείσα ένσταση καλύπτεται; ΑΠ 178/2013 

Μελέτη μου περί της Ομοδικίας πρωτοφειλέτη και εγγυητή κ.λ.π. από τον Τιμητικό Τόμο Δωρή: Ομοδικία πρωτοφειλέτη και εγγυητή"

Bonus: Προσβολή εν μέρει οριστικών αποφάσεων με ένδικα μέσα: 513 539 553.pdf 

Site για το Ευρωπαϊκό Δικονομικό Δίκαιο

| 0 TrackBacks
EuFlagge.pngΚατωτέρω θα βρείτε το link για την πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα για το Ευρωπαϊκό Δικονομικό Δίκαιο που επιμελείται ο Καθ. Albert Henke του Πανεπιστημίου Μιλάνου:

Workshop 2201/2003

| 0 TrackBacks

Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να κατεβάσετε σύντομη μελέτη μου στα αγγλικά για τις αποφάσεις Deticek, Povse και Purrucker του ΔΕΕ (σελ. 119 επ.).

Επίσης κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να κατεβάσετε την πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση του ΜονΠρωτΓυθείου 7/2017, ΕΠολΔ 2017, 74 επ., με παρατηρήσεις Απ. Άνθιμου, ό.π., σ. 79 επ.

Περί δικανικής πεποιθήσεως

| 0 TrackBacks
Rilke.jpgΣτην συνέχεια της αναρτήσεως θα βρείτε ένα ωραίο ποίημα του R. M. Rilke (σε πρωτότυπο και σε μετάφρασή μου).  

(Στο σκίτσο: R. M. Rilke)

23η Σειρά ΕΣΔΙ: Γερμανική Νομική Ορολογία

| 0 TrackBacks
Για τις παραδόσεις της Τετάρτης, 29.03, Πέμπτης 30.03.2017 και Τετάρτης 28.06.2017, υπάρχει ήδη στην Σχολή το μικρό και ενδιαφέρον βιβλίο του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Uwe Wesel, Juristische Weltkunde.
 
Το βιβλίο υπάρχει σε επαρκή αριθμό αντιτύπων προς (χρησι)δανεισμό για κάθε σπουδαστή που έχει επιλέξει το μάθημα της γερμανικής νομικής ορολογίας. Παρακαλώ ξεφυλλίστε το και κάντε μια ανάγνωση των σελ. 84-96 ("Die Entstehung des Buergerlichen Rechts im 19. Jahrhundert"). 

Περαιτέρω, μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε τις ακόλουθες δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αποφάσεις Γερμανικών Ανωτάτων δικαστηρίων:

(α) την υπ' αρ. ΙΙΙ ZR 87/10 απόφαση του Γερμανικού Ακυρωτικού που θα βρείτε κάνοντας 
κλικ εδώ. Σχετικά μπορείτε να βρείτε εδώ λίγες σελίδες από το Εγχειρίδιο Ενοχικού Δικαίου του Larenz.  

(β) την από 2.3.2006 απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ (στην απόφαση αυτή κάνει ρητή αναφορά η επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ΟλΑΠ 1/2017)

(γ) ενδιαφέρουσα μελέτη του Jahr σχετική με θέμα που θα μας απασχολήσει, που θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Φάκελος "Αναστασία"

| 0 TrackBacks
AnnaAnderson.jpgΗ υπόθεση της Γερμανίδας Άννας Άντερσον (1896-1984), που ισχυριζόταν μέχρι τον θάνατό της ότι ήταν η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία, κόρη του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου του Β' (της δυναστείας Ρομάνωφ), ήταν από τις γνωστότερες αστικές υποθέσεις που απασχόλησαν την γερμανική νομολογία τον 20 αιώνα. 
Η υπόθεση ενέπνευσε και δύο υπερπαραγωγές της έβδομης τέχνης (1956 και 1997-η δεύτερη της Disney). Ευλόγως, αφού συγκεντρώνει και τα τρία στοιχεία που -κατά τον Σπύρο Μελά- είναι κατάλληλα να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού (τα δύο εξ αυτών είναι κατάλληλα και για πραγματογνωμοσύνη DNA).  
 
Η δικαστική πλευρά της υπόθεσης έκλεισε με την απόφαση του Γερμανικού Ακυρωτικού το 1970. Υπό αστικοδικονομικό πρίσμα, η απόφαση έχει ιδιαίτερη νομική σημασία αναφορικά με τις έννοιες του βάρους αποδείξεως και του μέτρου αποδείξεως στην πολιτική δίκη.  
 
Κάνοντας κλικ εδώ εδώ θα βρείτε ένα ενδιαφέρον νομικό κείμενο για την υπόθεση. 

Κάνοντας κλικ εδώ εδώ θα βρείτε ένα δημοσιογραφικό κείμενο του 1967 (από το περιοδικό Der Spiegel), πριν δηλαδή εκδοθεί η απόφαση του Ακυρωτικού. 

Κάνοντας κλικ εδώ: εδώ θα βρείτε την απόφαση του Ακυρωτικού από την επίσημη συλλογή. 

Στις φωτογραφίες, αριστερά: η Άννα Άντερσον, που ισχυριζόταν ότι ήταν η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία
BergmanAnastasia.jpgΔεξιά: η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, που υποδύθηκε την Άννα Άντερσον (που ισχυριζόταν ότι ήταν η Αναστασία) στην ταινία 'Αναστασία', ρόλο για τον οποίο κέρδισε και (το δεύτερό της) Όσκαρ α' γυνακείου ρόλου. 

23η Σειρά ΕΣΔΙ: Δικονομικό Διεθνές Δίκαιο

| 0 TrackBacks
Στην παρούσα ιστοσελίδα, στην κατηγορία 'Δικονομικό Διεθνές Δίκαιο' θα βρείτε τους κρίσιμους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που αναφέρονται σε δικονομικά ζητήματα. Οι κατηγορίες αναφέρονται στον κατάλογο, δεξιά στην ιστοσελίδα. 

Στην υποκατηγορία 'Νομολογία', θα βρείτε ενδιαφέρουσες δικαστικές αποφάσεις που αναφέρονται στα ίδια ζητήματα. 

Πραγματογνωμοσύνη στην Πολιτική Δίκη: ΑΠ 905/2005

| 0 TrackBacks
Είναι η πραγματογνωμοσύνη έγγραφο υπό την έννοια της ΚΠολΔ 559 αρ. 20; 

Ως προς το ερώτημα αυτό, βλ. ΑΠ 31/2011· 870/1998, αμφότερες ΤΝΠ Νόμος

Είναι η πραγματογνωμοσύνη έγγραφο υπό την έννοια της ΚΠολΔ 544 αρ. 7;

Ως προς το ερώτημα, αυτό κάνοντας κλικ εδώ θα βρείτε την απόφαση του Αρείου Πάγου 905/2005 με ένα σύντομο σημείωμά μου. 
Αναφορικά με τα ζητήματα που εθίγησαν στην διημερίδα για την πραγματογνωμοσύνη στις 16.03.2017, θα βρείτε στην παρούσα ανάρτηση τα ακόλουθα συμπληρωματικά στοιχεία:
 
1. Ενδιαφέρουσα ανάλυση του ιστορικού της υπόθεσης "Ampthill Peerage" θα βρείτε κάνοντας κλίκ εδώ 
2. Την σχετική δικαστική απόφαση μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή word κάνοντας κλικ  εδώ.
Anastasia.jpg
3. Κάνοντας κλικ εδώ, θα κατεβάσετε την απόφαση του Γερμανικού Ακυρωτικού (BGH), που είναι γνωστή ως απόφαση "Αναστασία"
Αριστερά: Η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας (1901-1918;)

Gustav Radbruch, Πέντε λεπτά φιλοσοφία δικαίου

| 0 TrackBacks
Radbruch.JPGΚάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο κατεβάζετε το κείμενο του Gustav Radbruch, Πέντε λεπτά φιλοσοφία δικαίου στο γερμανικό πρωτότυπο. 
Radbruch - Fuenf Minuten Rechtsphilosophie


Κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο κατεβάζετε την μετάφραση του ίδιου κειμένου: 

Gustav Radbruch: Πέντε λεπτά φιλοσοφία δικαίου


Website counter
Users Online