Recently in Φιλοσοφία Δικαίου Category

Piero Calamandrei

| 0 TrackBacks
Calamandrei.jpg

Παραπλεύρως, ο Ιταλός νομομαθής Piero Calamandrei, Καθηγητής της Πολιτικής Δικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. 

O Calamandrei έγραψε το βασικό σύγγραμμα περί αναιρέσεως στην ιταλική βιβλιογραφία (La cassazione civile, δύο τόμοι, Milano - Torino - Roma 1920). 

Ο Calamandrei υπήρξε και πολιτικός. Για τους μη νομικούς έμεινε στην ιστορία κυρίως για το ποίημά του "Μνημείο στην ατιμία". Οι περιστάσεις που οδήγησαν στην σύνθεση του ποιήματος εξηγούνται στην ιστοσελίδα της ιταλικής Wikipedia (για τους αγγλομαθείς εδώ στην αγγλική έκδοση). Πληροφορίες περί του Albert Kesselring στον οποίο απευθύνεται το ποίημα θα βρείτε εδώ: Albert Kesselring.

Το ποίημα παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα μας, για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση (εξ όσων γνωρίζω):

 

R. Dworkin, Οι ρίζες της δικαιοσύνης

| 0 TrackBacks
DWORKIN.jpg
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ το έργο του αμερικανού φιλοσόφου του δικαίου 

Ronald Dworkin
Οι ρίζες της δικαιοσύνης  - η συνεταιρική δημοκρατία

σε εισαγωγή, μετάφραση και επιμέλεια Χριστίνας Χαλανούλη.

Ronald Dworkin, Η Επικράτεια της Ζωής

| 0 TrackBacks
ronald-dworkin.jpgΚυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αρσενίδη σε ελληνική μετάφραση το βιβλίο του Ronald Dworkin, Η Επικράτεια της Ζωής -Αμβλώσεις, ευθανασία & ατομική ελευθερία. Η μετάφραση είναι του Φίλιππου Βασιλόγιαννη, Επίκουρου Καθηγητή της Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Επίμετρο του Παύλου Σούρλα, Ομότιμου Καθηγητή Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 


Οι εξετάσεις είναι προφορικές και θα γίνουν την Δευτέρα, 3. Ιουνίου 2013 και ώρα 18.00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Τομέα Ιδιωτικού Δικαίου.

-Για την Φιλοσοφία Δικαίου παρακαλώ να μελετήσετε τα κείμενα που έχουν αναρτηθεί στην παρούσα ιστοσελίδα, στην κατηγορία "Φιλοσοφία Δικαίου"

-Για την Ιστορία Φιλοσοφίας Δίκαιου η ύλη περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Π. Σούρλα, Φιλοσοφία Δικαίου  - Μια ιστορική εισαγωγή Ι, Αρχαιότητα. Εναλλακτικώς προτείνεται και το βιβλίο του Κ. Τσάτσου, Η κοινωνική φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων

Chenot, L' Existentialisme et le Droit

| 0 TrackBacks
chenot.jpgΚάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ένα από τα σημαντικότερα γαλλόφωνα νομικά κείμενα του 20ου αιώνα: 

Bernard Chenot, L' Existentialisme et le Droit 

Το κείμενο αυτό των δώδεκα σελίδων του Chenot (διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Conseil d' Etat και Υπουργός Δικαιοσύνης) προκάλεσε απαντήσεις υπερδεκαπλάσιας έκτασης. 

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω ότι σύντομα θα έχουμε και την ελληνική μετάφραση του κειμένου που υπογράφει και προσφέρει στην ιστοσελίδα μας ένας από τους πραγματικούς γνώστες της γενικής θεωρίας και μεθοδολογίας του δικαίου στη χώρα μας, ο φίλος Βασίλης Παπαδημητρίου. 
Οι εξετάσεις στα μαθήματα Φιλοσοφία Δικαίου και Ιστορία Φιλοσοφίας Δικαίου (που θα είναι προφορικές) θα διεξαχθούν την Πέμπτη, 6. Οκτωβρίου 2011, ώρα 12.00 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Τομέα Ιδιωτικού Δικαίου. 
Για προετοιμασία παρακαλώ να μελετήσετε τα κείμενα, τα οποία διενεμήθηκαν κατά την διάρκεια του μαθήματος και βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα αυτή (εκτός βεβαίως του τελευταίου κειμένου του Dworkin). Για όσους δεν παρακολούθησαν τα μαθήματα κατά την διάρκεια του τρέχοντος εξαμήνου και δεν είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τα κείμενα αυτά,  εξέταση θα γίνει βάσει των διανεμομένων συγγραμμάτων.  
Καλή μελέτη!

Emile Durkheim: La conception sogiologique du droit

| 0 TrackBacks
Κάνοντας κλικ εδώ:Durkheim.docx, μπορείτε να κατεβάσετε την μετάφραση του αποσπάσματος του Emile Durkheim 

La conception sociologique du droit- le droit r?fl?chit la vie sociale

Τριανταφυλλόπουλος.JPGΚάνοντας κλικ στους δύο συνδέσμους που θα βρείτε κατωτέρω μπορείτε να ανεβάσετε τα δύο μέρη της μελέτης του Κ. Τριανταφυλλοπούλου, Η ελευθέρα ερμηνεία του δικαίου

Πρώτο Μέρος

J. Dewey, Logical Method and Law

| 0 TrackBacks
Dewey.JPGΚάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο του John Dewey, Λογική Μέθοδος και Δίκαιο:

John Dewey, Logical Method and Law.pdf

Michael Sandel, Δικαιοσύνη

| 0 TrackBacks

Sandel.jpgΚυκλοφόρησε στα ελληνικά (εκδόσεις Πόλις) το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Michael Sandel, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Harvard, με τίτλο: Δικαιοσύνη -Τι είναι το σωστό;- Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε τις πολύ ενδιαφέρουσες παραδόσεις του Μ. Sandel και μαγνητοσκοπημένες σε 12 επεισόδια (M. Sandel, What is the right thing to do?)

Gustav Radbruch, Πέντε λεπτά φιλοσοφία δικαίου

| 0 TrackBacks
Radbruch.JPGΚάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο κατεβάζετε το κείμενο του Gustav Radbruch, Πέντε λεπτά φιλοσοφία δικαίου στο γερμανικό πρωτότυπο. 
Radbruch - Fuenf Minuten Rechtsphilosophie


Κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο κατεβάζετε την μετάφραση του ίδιου κειμένου: 

Gustav Radbruch: Πέντε λεπτά φιλοσοφία δικαίου


Oliver Wendell Holmes Jr., The Path of the Law

| 0 TrackBacks
Holmes.JPGΚάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί κατεβάζετε το κείμενο του O.W. Holmes Jr., The Path of the Law:


The Path of the Law
Website counter
Users Online