Recently in Κλασικά νομικά κείμενα Category

Piero Calamandrei

| 0 TrackBacks
Calamandrei.jpg

Παραπλεύρως, ο Ιταλός νομομαθής Piero Calamandrei, Καθηγητής της Πολιτικής Δικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. 

O Calamandrei έγραψε το βασικό σύγγραμμα περί αναιρέσεως στην ιταλική βιβλιογραφία (La cassazione civile, δύο τόμοι, Milano - Torino - Roma 1920). 

Ο Calamandrei υπήρξε και πολιτικός. Για τους μη νομικούς έμεινε στην ιστορία κυρίως για το ποίημά του "Μνημείο στην ατιμία". Οι περιστάσεις που οδήγησαν στην σύνθεση του ποιήματος εξηγούνται στην ιστοσελίδα της ιταλικής Wikipedia (για τους αγγλομαθείς εδώ στην αγγλική έκδοση). Πληροφορίες περί του Albert Kesselring στον οποίο απευθύνεται το ποίημα θα βρείτε εδώ: Albert Kesselring.

Το ποίημα παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα μας, για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση (εξ όσων γνωρίζω):

 

Greeklish: Ο traditeuon, του traditeuontos

| 0 TrackBacks
Greeklish.pngΌπως βλέπετε παραπλεύρως, τα "greeklish" δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας, αλλά αρχέγονο και εγγενές στοιχείο πολυπολιτισμικότητας...  

Quiz: 
-Τι πραγματεύεται το παρακείμενο χωρίο; -Από πού προέρχεται;

Οι απαντήσεις προσεχώς στην ιστοσελίδα... 

Οι αναμνήσεις ενός νομικού από την Λειψία

| 0 TrackBacks
AdolfWach.jpgΚάνοντας κλικ  εδώ  θα βρείτε ένα κείμενο στα γερμανικά (σε 5 τμήματα) του Rudolf Mothes, που υπήρξε δικηγόρος στην Λειψία της Σαξωνίας για περίπου 50 χρόνια (από τις αρχές του 20ου αιώνα· πέθανε το 1968).  
Στο πρώτο τμήμα του κειμένου -που μπορείτε να κατεβάσετε και απευθείας κάνοντας κλικ εδώ- στις σελίδες 140 επ., θα βρείτε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διήγηση του συγγραφέα για τις παραδόσεις στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λειψίας, όπου ο Mothes φοίτησε από το 1896 έως λίγο μετά το 1900. 
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον περίφημο Καθηγητή της Πολιτικής Δικονομίας Adolf Wach (στην φωτογραφία δεξιά), όπως επίσης και στον ποινικολόγο Karl Binding. 
Ο Adolf Wach (1843-1926) υπήρξε εμβληματική μορφή της επιστήμης του Αστικού Δικονομικού Δικαίου. Ιδιαίτερη επιρροή είχε η μελέτη του για την αξίωση δικαστικής προστασίας (Wach, Der Rechtsschutzanspruch, ZZP 1904, 1 επ.). 

Chenot, L' Existentialisme et le Droit

| 0 TrackBacks
chenot.jpgΚάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ένα από τα σημαντικότερα γαλλόφωνα νομικά κείμενα του 20ου αιώνα: 

Bernard Chenot, L' Existentialisme et le Droit 

Το κείμενο αυτό των δώδεκα σελίδων του Chenot (διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Conseil d' Etat και Υπουργός Δικαιοσύνης) προκάλεσε απαντήσεις υπερδεκαπλάσιας έκτασης. 

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω ότι σύντομα θα έχουμε και την ελληνική μετάφραση του κειμένου που υπογράφει και προσφέρει στην ιστοσελίδα μας ένας από τους πραγματικούς γνώστες της γενικής θεωρίας και μεθοδολογίας του δικαίου στη χώρα μας, ο φίλος Βασίλης Παπαδημητρίου. 

Kipp, Περί πολλαπλών ενεργειών κ.λ.π.

| 0 TrackBacks
Ευχαριστώ όλους τους φοιτητές που απέστειλαν μεταφράσεις για το έργο του Kipp. Τις επεξεργάζομαι και σύντομα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα. 


Kipp.jpg
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το κείμενο του 


Την θεωρία του Kipp αντέκρουσε ο Π. Ζέπος με την μελέτη του "Περί πολλαπλών ενεργειών εις το Αστικόν Δίκαιον". Την μελέτη του Ζέπου θα βρείτε στην αντίστοιχη ανάρτηση.
Η μελέτη του Kipp δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Ευχής έργον θα ήταν να υπήρχε κάποια/κάποιος γερμανομαθής φοιτητής/φοιτήτρια και να ασχολιόταν με την μετάφρασή της. Η μετάφραση θα ωφελήσει τα μάλα τον μεταφραστή, τους λοιπούς αναγνώστες, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα, αλλά και θα δημοσιευθεί σε νομικό περιοδικό. 
Ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου ή με τον Καθ. κ. Κιτσαρά.  
Στην φωτογραφία: ο Theodor Kipp
Zepos.JPGΕυάριθμα κείμενα συγκαταλέγονται στον κανόνα των κλασικών νομικών κειμένων, με βάση την πρωτοτυπία τους και την επίδρασή τους στην εξέλιξη της νομικής σκέψης. 
Ένα από αυτά τα κείμενα είναι η μελέτη του Παναγιώτη Ζέπου, που μπορείτε να κατεβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο 


Στην μελέτη αντικρούεται η αντίστοιχη θεωρία του Theodor Kipp, την οποία επίσης θα βρείτε σύντομα στην ιστοσελίδα αυτή.


Στην φωτογραφία: Π. Ζέπος

Emile Durkheim: La conception sogiologique du droit

| 0 TrackBacks
Κάνοντας κλικ εδώ:Durkheim.docx, μπορείτε να κατεβάσετε την μετάφραση του αποσπάσματος του Emile Durkheim 

La conception sociologique du droit- le droit r?fl?chit la vie sociale

Τριανταφυλλόπουλος.JPGΚάνοντας κλικ στους δύο συνδέσμους που θα βρείτε κατωτέρω μπορείτε να ανεβάσετε τα δύο μέρη της μελέτης του Κ. Τριανταφυλλοπούλου, Η ελευθέρα ερμηνεία του δικαίου

Πρώτο Μέρος

J. Dewey, Logical Method and Law

| 0 TrackBacks
Dewey.JPGΚάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο του John Dewey, Λογική Μέθοδος και Δίκαιο:

John Dewey, Logical Method and Law.pdf

Gustav Radbruch, Πέντε λεπτά φιλοσοφία δικαίου

| 0 TrackBacks
Radbruch.JPGΚάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο κατεβάζετε το κείμενο του Gustav Radbruch, Πέντε λεπτά φιλοσοφία δικαίου στο γερμανικό πρωτότυπο. 
Radbruch - Fuenf Minuten Rechtsphilosophie


Κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο κατεβάζετε την μετάφραση του ίδιου κειμένου: 

Gustav Radbruch: Πέντε λεπτά φιλοσοφία δικαίου


Oliver Wendell Holmes Jr., The Path of the Law

| 0 TrackBacks
Holmes.JPGΚάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί κατεβάζετε το κείμενο του O.W. Holmes Jr., The Path of the Law:


The Path of the Law
Website counter
Users Online